Parlem de marisc

Parlem de marisc

Com tots sabeu el marisc és un dels petits plaers de la vida. Quan parlem de marisc hem d’incloure crustacis (gambetes, llagostins, crancs, percebe, etc.), mol·luscs (musclos, cloïsses, escopinyes, calamars, pops, etc.) i altres animals marins tals com alguns equinoderms (eriçó de mar) i alguns urocordados (piure).

El marisc és molt saludable ja que té poc greix i moltíssimes proteïnes. I a més també té alt contingut en vitamines i minerals. Quan acabis de llegir aquest article seràs tot un expert en marisc.

És important saber que dins dels mariscs es distingeixen els mol·luscs, crustacis i cefalòpodes. Si ets un amant del marisc segurament hauràs escoltat alguna vegada que la pitjor època de l’any per consumir-lo són els mesos que no tenen la lletra “R” (maig, juny, juliol i agost). És bo saber que això és un mite que porta origen en el passat, aquests mesos són els més càlids i eren els pitjors per conservar el marisc fresc i hi havia més risc a que es posés dolent o amb toxines. Una altra explicació seria radicava que de maig a agost eres els mesos de cicle reproductiu per a la majoria de les espècies de manera que perdien sabor, qualitat i mida.

Ara ja saps que pots gaudir del marisc tot l’any. Sabries diferenciar un musclo mascle d’una femella? Bé, doncs per saber-ho ens hem de fixar en el color del musclo. Si és més blanquinós és un mascle i si és intensament ataronjat és una femella. I no, els musclos blancs NO estan en mal estat. Parlant del gènere del marisc, també és important saber que les femelles de la cranca són més saboroses que els mascles, i es poden distingir per la llengüeta que tenen a la part posterior de la closca. En els mascles és estreta i triangular i en les femelles és arrodonida i àmplia. D’altra banda, el més important en els percebes no és la seva grandària, sinó el seu origen. Els que es troben al Cantàbric són curts i gruixuts (per poder suportar l’onatge). I el fet que siguin així garanteixen el millor sabor. Parlant d’orígens, els llamàntols que procedeixen del Canadà són molt carnosos però insípids, en canvi els que vénen del Cantàbric són moltíssim mes saborosos.

Esperem que aquestes dades t’ajuden a poder triar millor el marisc que consumeixes i d’aquesta manera gaudir d’una deliciosa experiència gastronòmica en el teu paladar.